• Ikke gå i gjeldsfellen

  Vi har mer penger enn noengang i Norge. Boligprisene ligger på all time high, rentene på lån har aldri vært lavere og hadde det ikke vært for en liten svakke i oljeprisen, hadde trolig det treet som heter norsk økonomi, vokst helt inn i himmelen. Men, det finnes også noen mørke skyer i horisonten, og de handler om gjeld.

  Vi liker å omtale oss selv som verdens rikeste land, men dette er jo som kjent en sannhet med noen modifikasjoner. Joda, vi har sterk kjøpekraft, noen av verdens høyeste lønninger for folk flest, og hytte gjerne ved både sjøen og på fjellet. 

  Men vi glemte kanskje å nevne at nærmere 250.000 personer i Norge har betalingsanmerkninger. Vanlig gjeld til banken har de fleste av oss, og det er ikke noe farlig å ha en million eller tre i gjeld på boligen, men forskjellen ligger i når gjelden ikke blir betalt og havner hos et inkassoselskap. Inkassogjeld er noe helt annet enn et vanlig boliglån for å understreke det. Den vokser raskere enn hva man kanskje klarer å holde oversikt over, og blir nok ikke borte selv om du slutter å åpne regningene som kommer inn.


  Så hva skal man gjøre for å unngå gjeldsfella?


  For det første, så gjelder det å ha et edruelig forhold til sin egen økonomi. Et godt råd som våre besteforeldre ofte sa "har du ikke penger må du spare". Det kan det virke som mange i dag ikke husker lengre. Det er litt for enkelt å låne penger hvis man ikke har råd til akkurat den ferieturen, akkurat den vinterjakka, akkurat den nye mobilen etc. etc.

  For det andre, noe som ikke kan gjentas for ofte, skap deg en bufferkonto på minst en månedslønn, gjerne mer. Benytt en egen sparekonto til dette, så pengene er adskilt fra den vanlige lønnskontoen. Da blir det enklere å "glemme dem litt", sammen med at det er litt "vanskeligere" å ta ut penger fra sparekontoen..

  Det kan ofte virke som om det er gruppepresset fra samfunnet som spiller inn, ettersom det tydeligvis er såpass viktig å kjøpe den riktige tingen, og det om man har råd til det eller ikke, at man ikke tenker over de langsiktige økonomiske konsekvensene. Mange av personene som har stått fram på luksusfellen, har det til felles at de egentlig skjønte hvor det bar, men valgte glatt å overse den lille detaljen om at regnestykket ikke gikk opp i opp. Ja, før det hadde gått for langt da altså.

  Det er også en myte at det er så utrolig enkelt å få innvilget en gjeldsordning. Det vil si at all gjeld slettes i løpet av 5 år, og man må under tiden leve på et minimum av inntekt i løpet av de 5 årene det tar. Det skal sies at det selvfølgelig er mulig å få innvilget en gjeldsordning, men dette er noe som tar hensyn til personer med alvorlige gjeldsproblemer, ikke personer som har kjøpt litt for mye uten dekning. En gjeldsordning er også noe som man kun kan få innvilget en gang i livet.

 • 0 kommentarer:

  Legg inn en kommentar

  Copyright @ 2016 PengeGuiden.no.